Ала бежанците по неволя никога не забравят своето

...
                    Ала бежанците по неволя никога не забравят своето
Коментари Харесай

Историите на бежанците и ужасът от войната, представени в онлайн изложбата „Без дом и родина, скитник по света“ от Арт пространство

       

            Ала бежанците непредпазливо в никакъв случай не не помнят своето минало, роден край, история, татковина. Именно това е задачата на актуалната галерия. Да пресъздаде техните фантазии и въжделения, тъга и страдалчество пред необятната публика благодарение на образното изкуство. Даниела Стойкова сплотява създатели от Украйна, Армения, Близкия изток, които  в онлайн изложбата „ Без дом и татковина, друмник по света “ разкриват тези свои страсти и прекарвания. Тя съдържа...платна, пропити от експресията, цветовете, страданието и емпатията на участниците.  Като в експозицията се включват, също по този начин, и български фенове на изобразителното изкуство, живеещи от дълги години в чужбина.

            Чрез творбите си българските емигранти се обръщат към спомените, към това, което им липсва: националните носии, фолклора, природата, архитектурните монументи. В картините им се усеща носталгията, тъгата по изгубената татковина и място, където си израснали. Съвсем неслучайно Ирина Мовчан споделя: „ усещах се като друмник по света, който не знае по кое време може да се върне вкъщи и дали този дом ще съществува. В моите картини има двоен смисъл – както за вътрешни духовни прекарвания, по този начин и за външни условия “.

            По сходен метод българските художници изпитват съпричастност сътрудниците си от Украйна, като ужасът от войната рефлектира в техните платна. Типичен образец е Емилия Атанасова с творбите си „ Украинска мадона “ и „ Емигранти “, за които споделя:
„ след бомбардировките над Мариупол сънувах тежък прочувствен сън, обвързван със скръбта и тъгата на хората в Украйна и на другият ден нарисувах „ Украинската Мадона “, която първо се споделяше “Мадоната от Мариупол ”. После пристигнаха Буча и други градове и по тази причина смених името ѝ. “Емигранти “ пък е тежка за изобразяване картина, освен поради размера, само че и поради прочувствения аспект. Отне ми много време “. А следващата участничка – украинка споделя, че рисува картини за да помогне на запазването на националните обичаи, тъй като: „ постоянно е имало моменти в украинската история, когато са се опитвали да унищожат нашата независимост и самостоятелност и доста хора са изгубили дома си и са били принудени да търсят ново място и да се приспособяват към нов метод на живот. Но националните обичаи са се запазили през вековете, макар всички сложни моменти в историята. Поредицата от произведения „ Украинска хубост “ е респект към националните обичаи, които са непокътнати и излъчени от потомство на потомство “. Така изкуството сплотява хилядите ориси на жертвите на войната, неразказани, само че съпреживени. То обаче разкрива и една прекомерно тъжна и злокобна истина, за нас българите: няма нищо по-страшно от това да се скиташ самичък по света, без дом и татковина!

 

продължава до 31 октомври 2023 година и е осъществена с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”. Тя е част от плана „ Арт пространство: Интерактивна платформа за любителско изкуство “, която подкрепя фенове създатели от страната и чужбина, чрез онлайн изложения на непринуден и свободен принцип. Изложбата е осъществена с поддръжката на НФ „ Култура ”, по стратегия за любителско изкусвто ”  Повече информация за „ Арт пространство “ и още може да видите тук:

Организатор на изложбата Даниела Стойкова.

Участват създателите:

1 Инна Водяна

2 Ирина Мовчан

3 Калинка Колева

4 Христина Макичян

5 Анастасия Корниенко

6 Олена Матижева

7 Емилия Атанасова

8 Ваня Бартеншлагер

9 Анна Павлова

10 Татяна Глоба

11 Дали Арменикян


Повече за плана: „ Арт пространство “ интерактивна платформа за любителско изкуство

 

Проектът „ Арт пространство “ интерактивна платформа за любителско изкуство осъществен по стратегия за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество с поддръжката на НФ „ Култура “, бе сбъднат в границите на една календарна година.  Той има за цел да поддържа и предизвиква изкуството, като разпространява творчеството на фенове създатели чрез онлайн изложения с некомерсиална цел. Събитията са налични в Интернет от всички краища на страната и чужбина.

 

По плана бяха осъществени четири изложения, в които се включиха 64 участника: млади създатели, възрастни (пенсионери) художници-любители, създатели от малцинства, бежанци от войната, и от изолирани /маргинализирани/ уязвими групи, украински художници и български създатели пребиваващи в чужбина.

 

В платформата за любителско изкуство се включиха участници от разнородни градове и села, живеещи и творящи в град: София, Асеновград, Пловдив, Плевен, Самоков, Перник, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Хасково, с. Искрец, Радомир, Добрич, Карлово, Кърджали, Враца, Русе, Монтана, Божурище, Стара Загора, Несебър, Кнежа, Благоевград и др, българи в чужбина живеещи в Англия, Швеция, Германия и други В самодейността се включиха и краткотрайно пребиваващи на територията на България украински жители - фенове създатели.

 

Темите на 4-те изложения осъществени в границите на 2023 година адресираха настоящи обществени проблеми като войната, пандемията, казусът с неравенството, дискриминирането и други

 

1 " Изкуството във време на война и равнодушие "

2 " Любов, тъждество и приемливост в един неравномерен свят "

3 " Душата на актьора след пандемията " * и показване на творбите в интерактивната платформа "

4  " Без дом и татковина: друмник по света "

 

Създадената и разпространявана интерактивна платформа ще утвърди традиция за регулярни изложения на фенове в областта на изящните изкуства, отдадени на настоящи тематики и проблеми измежду обществото, като за в бъдеще планираме изложбите да се осъществят онлайн в Арт изложба „ Даниела Стойкова “, София. Ул Цар Асен 61

За организацията – Даниела Стойкова Арт:

 

За нас изкуството е метод, посредством който хората да поддържат връзка, творят и показват настоящите публични тематики. Смятаме, че всички хора би трябвало да имат идентичен и улеснен достъп до културните прояви, както и поддръжка в желанието си да основават творби на изкуството. Наши съществени правила са хуманността, равнопоставеността и любовта към изкуството.

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР